ERAC helpt overheden, kennisinstellingen en bedrijven met het bouwen van samenwerkingsprogramma’s en projecten om de grote maatschappelijke transities het hoofd te bieden. Een van deze transities is verduurzaming van de maatschappij, de industrie en duurzame mobiliteit. Onder met motto: practice what you preach, is ERAC per 1 september 2021 overgestapt op een toekomstbestendig, duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid, dat voor alle ERAC -medewerkers geldt.
Huub Smulders, CEO bij ERAC , vertelt: “ERAC is al bijna dertig jaar hét bepalende adviesbureau op het gebied van regionale ontwikkeling in Nederland en telt inmiddels 75 medewerkers. Wij adviseren onze klanten bij diverse vraagstukken op het gebied van energietransitie, maar óók in onze eigen organisatie willen wij voorop lopen op het gebied van verduurzaming. Daarnaast streven we naar flexibiliteit en vitaliteit voor onze medewerkers. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een deskundige partner die ons kon helpen onze missie te vertalen naar een moderne mobiliteitsregeling. Wij hebben gekozen voor Arval omdat zij deze waarden net zo hoog in het vaandel hebben staan.”
De overstap van alleen lease naar een flexibele regeling voor alle medewerkers
ERAC had een duidelijke visie over wat zij wilden in de nieuwe regeling. De focus moest liggen op een zo duurzaam mogelijk beleid, keuzevrijheid en vitaliteit. Na een uitgebreide verkenningsfase heeft Arval Consulting een flexibele regeling voor ERAC-medewerkers opgesteld waarin verschillende vormen van mobiliteit zijn gecombineerd. ERAC heeft de overstap gemaakt van een regeling voor alleen de leasegerechtigden naar een uitgebreide mobiliteitsregeling voor álle medewerkers, waarin iedereen zelf kan kiezen welke vorm van mobiliteit het beste aansluit bij het reisdoel.
De voormalige regeling is omgezet naar een toekomstbestendige mobiliteitsvisie die duurzaam reizen stimuleert en de CO2-uitstoot vermindert. De medewerkers van ERAC hebben nu de keuze tussen een mobilteitsvergoeding, mobiliteitsbudget en bij voldoende zakelijke kilometers een elektrische leaseauto. Er is een carpoolvergoeding in de regeling opgenomen, en bovendien heeft elke medewerker de beschikking over een NS Businesscard waarmee zij met het openbaar vervoer in de eerste klasse kunnen reizen. Daarnaast mag er gebruik worden gemaakt van deelmobiliteit zoals een Amber auto. Voor woon-werkverkeer hebben de medewerkers ook de mogelijkheid een leasefiets te gebruiken. Op deze manier wordt niet alleen duurzaam reizen, maar óók vitaliteit van de medewerkers gestimuleerd.
Arjos Bot, Head of Consulting bij Arval, licht toe: “Naast verantwoord reizen is ook keuzevrijheid voor medewerkers steeds belangrijker. ERAC heeft in de nieuwe regeling de mogelijkheid om elektrisch te leasen, maar ook kan er gekozen worden voor een mobiliteitsbudget. Met een mobiliteitsbudget kun je als medewerker zelf beslissen welke vorm van mobiliteit het beste past bij je reisdoel van die dag. Die combinatie van duurzaamheid én flexibiliteit sluit perfect aan bij de toekomstvisie van ERAC .”
Ook de uitvoering van de regeling is samen opgepakt
De nieuwe regeling is na de definitieve vaststelling ook geïmplementeerd in samenwerking met Arval. Daarbij is de interne communicatie over de nieuwe regeling, het creëren van draagvlak en het informeren van de OR gezamenlijk opgepakt.
Huub Smulders vertelt: “Het grote succes van onze samenwerking zit hem in het totaalpakket dat Arval ons kon bieden. Zij doen veel meer dan alleen leasen. Ze hebben ons ook ondersteund met proactieve communicatie naar onze medewerkers en het presenteren van de plannen aan de OR. Verandering is altijd lastig. Dan is het fijn als een deskundige partner niet stopt bij het geven van advies, maar ook een stap verder gaat. Arval heeft de regeling op een betrokken en deskundige manier onze organisatie in begeleid.”
Mobiliteitsplatform direct gekoppeld aan AFAS
ERAC maakt gebruik van Arval Mobility Link: het online mobiliteitsplatform met app waarin alle reizen worden geregistreerd. In Arval Mobility Link zijn alle mogelijkheden die de mobiliteitsregeling van ERAC biedt opgenomen. Medewerkers kunnen in de app aangeven of ze thuiswerken of naar kantoor reizen, en op welke manier zij dat doen. Doordat de app alle ritten registreert, heeft ERAC een goed beeld van de totale mobiliteitskosten.
Martine Wassenberg, verantwoordelijk voor financiën en mobiliteit bij ERAC : “Alle administratieve zaken rondom mobiliteit zijn vanuit dit platform eenvoudig en inzichtelijk te maken en bovendien is het platform gekoppeld aan AFAS. Dat maakt de administratieve verwerking een stuk eenvoudiger. Het aantal kilometers, reistijd, CO2-uitstoot: met één druk op de knop is al die informatie zichtbaar.”
Een succesvol traject naar een modern mobiliteitsbeleid
Zowel ERAC als Arval zijn trots op het resultaat! In dit traject is een modern en toekomstbestendig mobiliteitsbeleid geïmplementeerd waarin de missie van ERAC voelbaar is en zelfs wordt versterkt. Alle ERAC-medewerkers kunnen nu profiteren van diverse vormen van mobiliteit. Keuzevrijheid, duurzaamheid én vooruitstrevendheid zijn in de nieuwe regeling succesvol gecombineerd en zo is ERAC klaar voor de toekomst.