Auto in de sneeuw

5 tips voor een chille wintersportvakantie met je (lease)auto

Mobiliteit 15 Jan 2024 , door
Ilse Loodema

5 tips voor een chille wintersportvakantie met je (lease)auto

Wintersport is jaren populair onder de Nederlanders. Maar voordat de latten weer ondergebonden worden wacht er eerst nog een autorit richting de sneeuw. In deze blog geven we je 5 tips om te voorkomen dat je onderweg voor verrassingen komt te staan.

Winterbanden
Misschien wel één van de belangrijkste stappen in de voorbereiding: winterbanden. Ga goed voorbereid op weg en zorg dat je tijdig winterbanden onder je (lease)auto laat plaatsen bij een servicecenter. Wie bij winterse omstandigheden de weg op gaat met winterbanden, heeft duidelijk minder kans op een ongeval. In sommige landen is het zelfs verplicht om met winterbanden te rijden. Bekijk hier per land wat de regels zijn.

Sneeuwketting
Bij flinke sneeuwval is het verstandig om sneeuwkettingen om je banden te doen. Zoek van tevoren op hoe dit werkt en leg ze op een plek in de auto waar je gemakkelijk bij kunt. Dus niet onder de skilatten en weekendtassen. Ook voor sneeuwkettingen geldt dat het in veel landen verplicht is om deze bij je te hebben. Bekijk hier per land wat de regels zijn.

Goed om te weten: Arval leaset geen skiboxen, sneeuwkettingen en dakdragers. Kijk hiervoor online of bij je vaste verhuurder.

Algemene check
Het lijkt een open deur, maar zorg voor een algemene autocheck voordat je de wegrijdt. Kijk naar het oliepeil, vul de ruitensproeiervloeistof bij, check de bandenspanning en zorg ervoor dat je lampen goed zijn afgesteld. Uiteraard moet dit altijd in orde zijn, maar als je richting een sneeuwgebied rijdt is dit extra belangrijk.

Papierwerk
Onderzoek van tevoren goed wat je allemaal nodig hebt. De doorgewinterde wintersporter kent inmiddels het belang van een vignet. Maar vergeet je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart niet. In de MyArval-app staan veel documenten van je auto.

Verplicht meenemen
In sommige landen gelden andere regels over wat verplicht in de auto moet liggen. Zo ben je in Oostenrijk verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje in je auto te hebben liggen en moet je daarnaast in Duitsland ook een verbandtrommel bij je hebben. Zoek van tevoren op wat voor jou geldt, bijvoorbeeld bij ANWB, om verrassingen (en boetes) te voorkomen.


Speciaal voor EV-rijders, 4 bonustips

Op vakantie naar een wintersportgebied vergt heel wat voorbereiding. Maar met een elektrische auto op wintersport vraagt misschien nóg wel wat meer van je. Daarom, speciaal voor EV-rijders, hebben we 4 bonustips.

Plan je route
Niet alle landen hebben een uitgebreid netwerk aan laadpalen. Soms is het even wat langer zoeken of is de afstand tussen twee laadpalen groot. Plan daarom van tevoren je route. Bijvoorbeeld op abetterrouteplanner.com of ANWB.nl.

Je accu heeft het zwaar
Bij het plannen van je route doe je er goed aan om rekening te houden met extra kilometers. Er wordt namelijk nogal wat van je accu gevraagd. Je bent niet alleen zwaarder beladen, maar daarnaast is het ook een stuk kouder. Het kost de accu dus meer energie om op te warmen met een lagere actieradius tot gevolg.

Benieuwd waar je kunt laden in het buitenland of heb je een andere vraag? Check onze veelgestelde vragen over elektrisch rijden.

Kies het juiste hotel
We hebben vaak nogal wat eisen als het aankomt op hotels. Het hotel moet een goed bed hebben, mooi ingericht zijn, een toffe locatie hebben en als het even kan moet het ook beschikken over een sauna of zwembad voor de vermoeide spieren. Als EV-rijder is het ook slim om te kijken naar de laadmogelijkheden. Zeker als je op de plaats van bestemming van plan bent (extra) kilometers te maken. Je neemt een hoop zorgen weg als je een hotel kiest met laadmogelijkheid (in de buurt).

Vastgevroren stekker
Met de kou is het ook mogelijk dat je stekker is vastgevroren. Probeer in dit geval je stekker te ontdooien met een föhn. En misschien belangrijker, gooi er absoluut geen warm water overheen.

Pechhulp onderweg
Ondanks je goede voorbereiding toch gestrand onderweg? Geen zorgen. Als je een auto leaset via Arval zit er standaard pechhulp bij. Bel voor directe hulp met 070 314 51 35. Lees meer over onze pechhulp.

 

Meer weten over de Pechhulpservice van Arval?
Laat hier je gegevens achter.
Lees meer toon minder