Veelgestelde vragen elektrisch rijden
Hieronder vind je alle veelgestelde vragen over elektrisch rijden. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op!
Elektrisch rijden en laden, ook in het buitenland
Er zijn steeds meer laadpalen in Nederland. Zowel langs de snelweg als in de meeste steden en dorpen. Nederland loopt hiermee voor op de meeste andere Europese landen. Waar je kunt laden hangt af van de laadpas die je hebt. Via de laadlocator zie je waar je met de Arval laadpas kunt laden. Andere handige apps/sites zijn:
Rijd je in een Tesla? Zij hebben een eigen netwerk met Superchargers. Deze vind je terug in het navigatiesysteem van de auto.
Rijd je in een Tesla? Dan laad je gemakkelijk je auto op bij Tesla’s eigen laadstations. Deze Superchargers waren lange tijd alleen geschikt voor Tesla’s. Maar sinds november 2021 hebben ze de laadpalen (als onderdeel van een proef) ook opengesteld voor niet-Tesla’s. De locaties van de Supercharges inclusief bijbehorende kWh vind je terug in de Tesla app, het Tesla-navigatiesysteem en op tesla.com/supercharger.
- Steek de stekker van de oplaadkabel in de laadpaal en je auto. Zorg dat ze aan beide kanten goed in het contact zitten.
- Houd je laadpas of laaddruppel tegen de laadpaal.
- Als de kabel vergrendelt en de lichtjes op de paal blauw kleuren start je laadsessie.
- Om te stoppen met laden, houd je de laadpas of -druppel voor de lezer. De kabel ontgrendelt automatisch en je kunt de stekker uit het voertuig en de laadpaal halen.
Werkt de laadpaal niet?
Neem dan contact op met de laadpaalbeheerder. De contactgegevens staan op de laadpaal. De laadpaalbeheerder kan vaak zien wat er aan de hand is en helpt je weer op weg. Bijvoorbeeld door de laadpaal op afstand te ontgrendelen.
Laadpas en (verrekening) laadkosten
Is de laadpas onderdeel van je leasecontract? Dan vragen wij de laadpas aan zodra de dealer het kenteken bij ons heeft gemeld. De pas ontvang je dan in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen via de post.
Als je (nog) geen laadpas hebt, dan kun je:
- Laden met behulp van Fastned Auto Charge.
- Laden met behulp van een app, zoals die van Plugsurfing.
- Rijd je een Tesla? Dan kun je altijd laden bij een Supercharger.
Thuis laden in het stopcontact met de de bijgeleverde Schuko-stekker.
Let op: doe dit alleen in noodgevallen aangezien er een risico op oververhitting bestaat. Er vindt geen verrekening plaats.
Dat kan dit via:
Laadpaal in gebruik
Als je een verrekenabonnement via Arval afsluit worden de laadkosten die je thuis maakt automatisch vergoed. Je krijgt dan per zelfgekozen periode een creditfactuur waarna de vergoeding aan je worden overgemaakt. Je sluit een verrekenabonnement af voor een periode van 5 jaar.
Laadpaal gedurende contract
Dit kan verschillende redenen hebben:
- Sommige providers van laadpalen verplichten je om een specifieke app te gebruiken. Kijk even goed wat je nodig hebt om bij deze laadpaal te laden.
- De laadpaal heeft een storing. Neem in dat geval contact op met de provider van de laadpaal. Kijk hiervoor op onze laadpunt servicepagina.
- Je laadpas is nog niet (meer) actief. Neem dan contact op met het Driverteam van Arval via 030 602 41 41
Dit kun je helaas (nog) niet online regelen. Neem contact op met het Driverteam van Arval. Wij helpen je graag verder.