Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie en inzet voor biodiversiteit heeft Arval BNP Paribas (Arval) onlangs een donatie van €27.140 overhandigd aan Natuurmonumenten. Dit bedrag is grotendeels afkomstig uit een donatie van €20.000, die Arval deed ter ondersteuning van natuurherstelactiviteiten, aangevuld met bijdragen uit klantonderzoeken. Voor elke ingevulde enquête doneerde Arval een extra bedrag.
Dankzij deze substantiële bijdrage kan Natuurmonumenten haar droom realiseren: het inzetten van een elektrische excursieboot in de Ankeveense Plassen. We spraken met Olga Ekelenkamp, boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten, over het belang van deze bijdrage, de excursies en de toekomst van dit prachtige natuurgebied.
Wat betekent deze donatie voor Natuurmonumenten?
Olga Ekelenkamp: "We zijn ontzettend blij met de cheque van Arval! Dit bedrag stelt ons in staat om vaarexcursies te geven door de Ankeveense Plassen met een elektrische boot. Dat betekent minder verstoring voor dieren én een betere ervaring voor bezoekers. Het is een enorme stap richting duurzamer beheer van dit bijzondere natuurgebied."
Wat maakt de Ankeveense Plassen zo bijzonder?
De Ankeveense Plassen vormen een prachtig laagveenlandschap met petgaten, legakkers en weidse plassen vol moerasvogels en laagveenplanten. Het gebied komt het beste tot zijn recht vanaf het water. Daarom organiseert Natuurmonumenten jaarlijks van april tot oktober zo’n 40 vaarexcursies. Jaarlijks ontdekken zo’n 500 mensen de schoonheid van de Ankeveense Plassen.
Waarom is elektrisch varen zo belangrijk?
Olga Ekelenkamp: "Onze beheereenheid heeft al heel lang de wens om elektrisch te gaan varen, zowel in Ankeveen als in Botshol. Elektrisch varen is niet alleen beter voor het milieu, maar het verstoort de dieren in het gebied veel minder. Moerasvogels zoals de snor, kleine karekiet en blauwborst kunnen rustiger broeden en leven. Ook verstoringsgevoelige soorten zoals de roerdomp en purperreiger profiteren hiervan. Zelfs de otter, die zich steeds vaker laat zien, krijgt een rustiger leefgebied."
"Met een elektrische excursieboot denken we bezoekers echt een andere en kwalitatief betere ervaring en beleving te bieden. Dat is voor ons belangrijk, want hoe beter de beleving, hoe groter de kans dat mensen zich betrokken voelen bij het gebied. Als mensen geraakt zijn door de natuur, is de kans groter dat ze zich willen inzetten om die natuur te beschermen. En dat is hard nodig, want de natuur in Nederland staat onder enorme druk."
Wat zijn de verdere plannen op het gebied van verduurzaming?
Olga Ekelenkamp: "De elektrische excursieboot in Ankeveen, inclusief laadpaal, is voor ons de start van een bredere verduurzamingsslag. De komende jaren willen we, waar mogelijk, meer boten elektrificeren en ook gemotoriseerd gereedschap en materieel vervangen door elektrische varianten. Dat is niet overal mogelijk vanwege waterplanten of accucapaciteit, maar we zetten elke stap die we kunnen nemen. De donatie van Arval helpt ons om deze gewenste omslag in gang te zetten."
Duurzame samenwerking
Arval en Natuurmonumenten werken al sinds 2007 samen om natuurbehoud in Nederland te bevorderen. Door middel van financiële bijdragen en gezamenlijke initiatieven ondersteunt Arval de duurzame projecten van Natuurmonumenten, zoals het herstel van natuurgebieden en de vergroting van natuurbeleving voor bezoekers. Deze langdurige samenwerking draagt bij aan een groenere en duurzamere toekomst.