Zero emissiezone

De voordelen van zero-emissiezones

Bedrijfswagens 21 Aug 2024 , door
Ilse Loodema

De noodzaak voor duurzamere steden dringt steeds meer door in Nederland. Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgedeelte aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen of vrachtwagens meer mogen rijden. Zo’n gebied heet een zero-emissiezone.

De invoering van zero-emissiezones is een belangrijke stap in het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van CO2-uitstoot in steden. Deze zones, waar alleen voertuigen die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten zijn toegestaan, worden steeds vaker geïntroduceerd in stedelijke gebieden. Op deze pagina vind je de zones die nu al bekend zijn.  

Voordelen van zero-emissiezones

Het invoeren van zero-emissiezones heeft een aantal grote voordelen:

  • Verbeterde luchtkwaliteit
    Een van de meest directe voordelen van zero-emissiezones is de verbetering van de luchtkwaliteit. Door de invoering van zero-emissiezones wordt de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM) Hierdoor ontstaat een schonere lucht en gezondere stedelijke omgevingen.
  • Vermindering van CO2-uitstoot
    Zero-emissiezones dragen voor een groot deel bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Elektrische voertuigen en voertuigen op waterstof stoten namelijk tijdens het rijden geen CO2 uit, dit geldt wel voor wagens die op benzine en diesel rijden.
  • Stillere steden
    Elektrische voertuigen zijn veel stiller dan de benzine- of dieselvariant. Het voordeel is dat er hierdoor minder geluidsoverlast kan ontstaan in stedelijke gebieden.

Hoe kun je je voorbereiden op de zero-emissiezones?
De komst van zero-emissiezones vraagt om tijdige voorbereiding, vooral voor bedrijven die veel in stedelijke gebieden actief zijn. Maar hoe kun je je hierop goed voorbereiden?

Evaluatie van je huidige wagenpark

  • Voertuiginventarisatie: Start met een grondige inventarisatie van je huidige wagenpark. Welke voertuigen voldoen al aan de eisen voor zero-emissiezones en welke niet? Het is belangrijk om te weten welke voertuigen vervangen moeten worden.
  • Leeftijd en conditie van voertuigen: Oudere voertuigen die niet voldoen aan emissienormen zullen moeten worden vervangen. Bepaal of deze vervanging op korte termijn noodzakelijk is of dat er een tijdelijke oplossing mogelijk is, zoals retrofit-technologieën (bijv. filters) om de uitstoot te verminderen.
     

Stappenplan voor transitie naar emissievrije voertuigen

  • Fasering en Prioriteiten: Stel een stappenplan op waarbij voertuigen die vaak in steden rijden als eerste worden vervangen door emissievrije alternatieven. Voertuigen die minder frequent in de zero-emissiezones komen, kunnen later worden aangepakt.
  • Proefprojecten: Overweeg om een klein aantal emissievrije voertuigen in te zetten om ervaring op te doen met de technologie en de logistieke planning in de praktijk.
     

Technologieën en Voertuigopties:

  • Elektrische Voertuigen (EV's): De meest voorkomende optie voor zero-emissie zijn elektrische voertuigen. Overweeg verschillende soorten EV's afhankelijk van je operationele behoeften, zoals bestelwagens, vrachtwagens en personenauto's.
  • Waterstofvoertuigen: Voor zware vrachtwagens of langeafstandslogistiek kunnen waterstofvoertuigen een geschikte oplossing zijn, aangezien ze een groter bereik en snellere tanktijden bieden dan veel EV's.
  • Laadinfrastructuur: Onderzoek welke mogelijkheden er zijn voor het plaatsen van laadpalen op jouw bedrijfslocatie of welke openbare laadpunten er in de omgeving hiervan zijn. Ontwikkel daarnaast een laadstrategie, zoals nachtelijk opladen of snelladen tijdens leveringen.
     

Financiële overwegingen en subsidies:

  • Subsidies en Overheidssteun: Maak gebruik van beschikbare subsidies en fiscale voordelen om de overstap naar emissievrije voertuigen financieel aantrekkelijker te maken. Denk aan de SEBA-subsidie of lokale initiatieven.
  • Total Cost of Ownership (TCO): Hoewel de initiële kosten van emissievrije voertuigen hoger kunnen zijn, is het belangrijk om de TCO te berekenen. Over de levensduur van het voertuig kunnen de lagere brandstof- en onderhoudskosten de investering rechtvaardigen.
  • Leasingopties: Overweeg het leasen van emissievrije voertuigen om grote investeringen te vermijden en tegelijkertijd flexibel te blijven in je wagenparkbeheer.

Voorbereiding op zero-emissiezones vereist een strategische aanpak, waarin je technologie, financiën, en logistiek slim combineert. Door nu te handelen, kun je niet alleen voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook profiteren van de voordelen van emissievrije mobiliteit.

Vrijstellingen en ontheffingen

Het kan zijn dat je met je huidige voertuig geen toegang hebt tot de zero-emissiezones, omdat het voertuig te oud is of een te lage emissieklasse heeft. In sommige gevallen wordt er een uitzondering gemaakt, hierbij gaat het om een vrijstelling of een ontheffing. Een vrijstelling wordt bepaald op basis van het kenteken en krijg je automatisch. Een ontheffing dien jezelf aan te vragen bij de RDW.

Onze collega’s van Arval Pro helpen je graag bij deze energietransitie. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier.

Laat je gegevens achter.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lees meer toon minder