BEAT SJAAK FIETS

BEAT the Traffic, Sjaak Neefjes: "Ik probeer mensen te stimuleren om de fiets te pakken".

Fietsen 6 Aug 2024 , door
Ilse Loodema

Tijdens de Beat the Traffic challenge moedigen Arval BNP Paribas en BEAT Cycling Club iedereen aan om wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. Met als doel om in de komende zes maanden net zoveel kilometers af te leggen als de afstand naar de maan. Inmiddels doen er al ruim 600 deelnemers mee en levert iedereen een geweldige bijdrage. Maar wie zijn deze deelnemers en waarom doen zij mee met deze challenge?  We spraken er een aantal die tot nu toe de meeste kilometers hebben afgelegd, een fantastische prestatie!

In gesprek met Sjaak Neefjes
Aantal gefietste kilometers: 3023

Heb je door je deelname aan de challenge je reisgewoonten aangepast?

“Ik fiets van nature heel graag, dus voor mij verandert er door de challenge weinig. Een paar jaar geleden heb ik zelfs mijn auto verkocht. Het hebben van een auto mis ik helemaal niet. Ik woon ongeveer 6 kilometer van mijn werk af, dus dit is een ideale afstand om te fietsen. Op de terugreis pak ik vaak een andere route van zo’n 25 á 30 kilometer. Ik probeer wel de routes af te wisselen, maar in de omgeving van Heerhugowaard is er genoeg te kiezen. Mooie routes langs de polders en molens. Doordat ik geen auto heb, valt er ook niks te kiezen. Weer of geen weer, ik pak de fiets.” 

Wanneer pak je de fiets? 

“Ik pak altijd de fiets en spreek ook graag af met vrienden om samen te fietsen. Op mijn werk heb ik al een aantal collega’s gemotiveerd om vaker de fiets te pakken en daar is het initiatief social rides ontstaan. Iedere maandagavond fietsen we een rondje. Ik probeer ook andere mensen te stimuleren om vaker de fiets te pakken. Je geluksgevoel gaat erdoor omhoog, het is goed voor je mentale en fysieke toestand en je blijft in beweging. Ik ben zelfs naar de HR-afdeling gestapt om ze aan te moedigen om het fietsplan weer terug te brengen. Ik werk in een fabriek, dus frisse buitenlucht is erg belangrijk.”

Wat is tot nu toe je leukste fietsherinnering tijdens de beat the challenge?

“Ik ben tijdens de Beat the Traffic challenge naar Finland afgereisd om daar tijdens de midzomernacht een fietstour af te leggen van 300km. Ik hou van een sportieve uitdaging en om te fietsen met een doel. Beat the Traffic is ook zo’n doel. Het was een prachtige en bijzondere ervaring.”

Waarom doe je mee aan de challenge?

“Ik hou van een leuke uitdaging en sport en fiets ik graag. Bovendien valt er ook nog eens een prijs te verdienen. Wanneer het een competitieve wedstrijd is, ben ik er al helemaal voor in. Vaak ben ik niet degene die wint, maar wie weet heb ik dit keer wel geluk.”

Ben jij net als Sjaak dol op fietsen of ben je geïnspireerd geraakt door zijn verhaal om vaker de fiets te pakken, doe dan mee met de challenge! Download de Toertje app en fiets samen met de rest van Nederland naar de maan. 

 

 

Lees meer toon minder