BEAT the Traffic, Aldert: “Je wordt echt gemotiveerd door de voortgang”.

Fietsen 15 Oct 2024 , door
Ilse Loodema

Tijdens de Beat the Traffic challenge moedigen Arval BNP Group en BEAT Cycling Club iedereen aan om wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. Met als doel om in de komende zes maanden net zoveel kilometers af te leggen als de afstand naar de maan. Inmiddels doen er al ruim 600 deelnemers mee en levert iedereen een geweldige bijdrage.

Interview met Aldert

Aantal gefietste kilometers: 2.950 kilometer

Waarom doe je mee aan de challenge?

“Het geeft net dat beetje extra aan je dagelijkse ritme. Ik houd van het competitieve aspect, niet zozeer ten opzichte van anderen, maar vooral tegenover mezelf. De achterliggende gedachte – van hier naar de maan fietsen – spreekt me ook erg aan. Regelmatig ontvang ik updates over hoeveel kilometers we al hebben gefietst en hoeveel we nog moeten om het doel te bereiken. Dat werkt heel stimulerend. Je wordt echt gemotiveerd door de voortgang.”

Wanneer pak je de fiets?

“Ik fiets sowieso naar mijn werk, dus dat was voor mij geen grote verandering. Wel moet ik er steeds aan denken om de app aan te zetten. Verder is op de fiets gaan naar mijn werk goed geregeld; je kunt je na de fietstocht in de douche even opfrissen. Een jaar of vier, vijf geleden was ik nog een van de weinigen die naar het werk fietste, maar dat is nu wel anders. Steeds meer collega's pakken de fiets, vooral in de zomer. Voor degenen waarvoor de afstand te ver was, is een elektrische fiets nu een goede oplossing.

In de zomer pak ik graag mijn racefiets en maak ik na werk nog een extra rondje. In de winter gebruik ik liever mijn stadsfiets, omdat je op de racefiets wat kwetsbaarder bent en je rijd zowel ’s morgens als ’s avonds in het donker.”

Heb je door deze challenge je reisgewoonten aangepast?

“Ik fietste altijd al veel, maar ik merk dat ik nu ook in de avonden vaker de fiets pak. Als we bijvoorbeeld bij het boodschappen doen een product vergeten zijn, kies ik nu sneller voor de fiets. Zo pak ik de auto minder vaak, wat uiteindelijk ook beter is voor het milieu en voor mijn eigen fitheid.”

Wat is tot nu toe je leukste fietsherinnering tijdens de challenge?

“Afgelopen zomer heb ik met twaalf collega’s een tocht gefietst van Utrecht naar Groningen om aandacht te vragen voor het klimaat. Dit was tijdens de Climate Classic, die ik nu voor de vierde keer heb gereden. We vertrokken vroeg en toen we over een van de lange dijken fietsten, zagen we voor en achter ons een heel lint van fietsers door een ontwakend Nederlands landschap. Dit was echt een prachtig moment, alsof je door een schilderij fietst.

De Toertje app laat niet alleen je eigen voortgang in kilometers zien, maar ik vind het ook interessant hoeveel CO2-, stikstof- en fijnstofuitstoot je bespaart door de fiets te pakken. Je bent dus niet alleen bezig voor je gezondheid, maar draagt ook je steentje bij aan duurzaamheid.”

Doe mee met de Challenge!

Ben jij net als Aldert dol op fietsen of ben je geïnspireerd geraakt door zijn verhaal om vaker de fiets te pakken? Doe dan mee met de challenge! Download de Toertje app en fiets samen met de rest van Nederland naar de maan.

Lees meer toon minder