Veilig fietsen

Veilig fietsen: een aantal praktische tips

Fietsen 15 Aug 2024 , door
Ilse Loodema

Met een uitgebreid netwerk van fietspaden, is Nederland echt een fietsland. Nergens anders is fietsen zo’n groot onderdeel van een cultuur als bij ons. Dankzij de opkomst van de e-bike is fietsen nog toegankelijker geworden. Wij delen graag wat praktische tips die je helpen veilig de weg op te gaan.

 

Veilig rijden in het verkeer

  • Ken de verkeersregels
    Net als automobilisten en voetgangers, moet jij als fietser ook de verkeersregels hanteren. Blijf altijd rechts rijden, stop voor het stoplicht en gebruik handgebaren om je intenties aan te geven.
     
  • Wees voorspelbaar en alert
    Geef duidelijk aan wanneer je van richting verandert door je arm uit te steken. Houd daarnaast altijd je omgeving nauwlettend in de gaten. Let op voetgangers, auto’s en andere fietsers, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.
     
  • Draag een helm
    Een helm dragen is een essentiele stap om jezelf te beschermen tegen hoofdletsel bij een val of een ongeluk. Zorg ervoor dat de helm goed past en correct is afgesteld.
     
  • Hou rekening met elkaars snelheden
    Iemand op een racefiets of e-bike heeft een andere snelheid dan een kindje op een fiets. Kijk daarom goed als je van richting verandert of in wilt halen.

 

Wees zichtbaar

  • Gebruik fietsverlichting
    Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met werkende voor- en achterlichten.
     
  • Draag felgekleurde kleding
    Ga je de weg op tijdens slechte weersomstandigheden? Kies dan voor kleding die opvalt.
     
  • Reflecterende materialen
    Bevestig reflectoren op je fiets en gebruik reflecterende strips op kleding en accessoires. Dit vergroot je zichtbaarheid voor andere weggebruikers.

 

Pech onderweg?

  • Ken je route
    Plan van te voren je route zodat je weet waar je hulp kunt vinden als dat nodig is, denk aan fietsenmakers of openbare fietsreparatiestations.
     
  • Wees voorbereid op weersveranderingen
    Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland. Neem daarom altijd extra kleding mee voor het geval het weer omslaat.

Met deze tips geniet je van een zorgeloze fietstocht. Vergeet niet: veiligheid staat voorop!

Doe jij al mee met BEAT the Traffic?
Met BEAT the Traffic moedigen wij, samen met onze partner BEAT Cycling Club, iedereen aan om wat vaker de fiets te pakken en de auto wat vaker te laten staan. Met deze challenge kunnen wij samen bijdragen aan het verminderen van files, het aanmoedigen van een gezonde leefstijl en bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Download de Toertje-app en sluit je aan bij de kopgroep!

Lees meer toon minder