Scooter leasen

Wat maakt micromobiliteit zo interessant?

Mobiliteit 19 Jan 2021 , door
Marco Vrolijk

De term micromobiliteit wordt steeds vaker gebruikt binnen de wereld van mobiliteit. Toch blijft het nog voor veel mensen onduidelijk waarom het interessant is om hierin te investeren. Wat is micromobiliteit precies en welke voordelen heeft het om dit op te nemen in het mobiliteitsbeleid van jouw organisatie?

Wat is micromobiliteit?

Micromobiliteit refereert naar het gebruik van (elektrische) fietsen, e-scooters, e-steps en overige kleine (elektrische) voertuigen voor op de korte afstand. In veel gevallen is micromobiliteit een onderdeel van een totaalplaatje: bijvoorbeeld het gedeelte met de fiets van huis tot aan het treinstation. In die zin is het niet geheel nieuw, maar de mogelijkheden nemen de laatste tijd enorm toe. Bijvoorbeeld door betere aansluitingen tussen vervoersvormen en nieuwe ontwikkelingen zoals de deelfiets of -scooter. 

Een ander kenmerk is dat micromobiliteit altijd is gericht op vervoer van één of enkele personen. Het is daarmee tegenovergesteld aan het openbaar vervoer, dat meerdere personen via vaste routes transporteert. Met micromobiliteit kom je bij het afleggen van een korte afstand op nagenoeg elke locatie, ook waar je voorheen met de auto of OV lastig zou kunnen komen. Micromobiliteit draait uiteindelijk dan ook om flexibiliteit én duurzaamheid

Duurzaamheid van de first mile tot de last mile

De inzet van micromobiliteit op zichzelf of als onderdeel van een langere reis heeft een breed scala aan voordelen. Twee belangrijke voordelen om uit te lichten zijn zijn flexibiliteit en duurzaamheid. Deze twee hangen bovendien erg met elkaar samen.

Traditioneel gezien is voor veel reizen namelijk het eerste en het laatste stuk het lastigst. Hoe kom je bijvoorbeeld vanuit huis naar de trein? En hoe kom je vanuit een trein- of busstation gemakkelijk bij een klant of afspraak? Vaak zijn de first mile en de last mile van de reis lastig genoeg om toch voor de auto als meest gemakkelijke vervoersoptie te kiezen. 

Micromobiliteitsoplossingen halen dit probleem weg, omdat ze veel flexibiliteit aan de reis toevoegen. Stelt jouw organisatie bijvoorbeeld leasefietsen ter beschikking, of faciliteert het gebruik van gedeelde e-bikes in de stad? Met micromobiliteit beweeg je gemakkelijker tussen bestemmingen en tussen alternatieve vormen van vervoer, zoals de bus of trein. Micromobiliteit is zelf meestal uitstootvrij, maar stelt ook in staat om het openbaar vervoer als duurzame optie bereikbaarder te maken.

Wanneer is micromobiliteit voor jouw organisatie interessant?

Het korte antwoord is: bijna altijd! Duurzaamheid, flexibele mobiliteitsoplossingen en tevreden werknemers zijn op dit moment voor iedere organisatie belangrijke thema's. Micromobiliteit kan hier een belangrijke positieve bijdrage aan leveren. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Een verlaging van de CO2-footprint van jouw organisatie
  • Kostenbesparingen op bijvoorbeeld parkeergeld en onderhoud
  • Veel werknemers waarderen een fiets of e-scooter om zakelijk en privé te gebruiken
  • Een (elektrische) fiets of step is een gezonde optie voor werknemers

Daarnaast biedt de overheid momenteel diverse aantrekkelijke regelingen om elektrische micromobiliteit te bevorderen:

  • Een lage bijtelling van 7% voor elektrische fietsen en scooters
  • Belastingvoordeel via de KIA-, MIA- en VAMIL-regelingen

 

Lees meer toon minder