Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Wet-en-regelgeving 1 Aug 2023 , door
Annemarie Wolbers

Een hele mond vol. Je hebt er inmiddels waarschijnlijk al veel over gelezen. Maar we kunnen ons voorstellen dat een duidelijk overzicht ontbreekt. Daar kunnen wij je bij helpen.

Bekijk het webinar

In het kort:

Wat is het?                       

Een verplichting om de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer én woon-werkverkeer van je medewerkers te registreren.

Voor wie geldt het? 

Bedrijven met meer dan 100 werknemers

Vanaf wanneer?

1 juli 2024

Voldoen aan milieudoelstellingen

In het klimaatakkoord van Parijs staat onder andere dat EU-lidstaten in 2030 minimaal 40% minder CO2 moeten uitstoten. Nederland heeft besloten (net als een aantal andere landen) deze doelstellingen te verhogen naar 55%. Je kunt je wel voorstellen dat hier nog een hoop voor moet gebeuren. In 2019 hebben meer dan 100 partijen (overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties etc.) daarom gewerkt aan verschillende maatregelen waarmee dit doel haalbaar moet worden. Deze maatregelen worden in stappen uitgevoerd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je morgen ineens je hele onderneming op z’n kop moet gooien. Wel is het goed om je in te lezen zodat je weet wat eraan komt.

Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over de maatregelen per branche.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Meer dan de helft van de kilometers op de weg is werkgerelateerd (vrachtvervoer niet meegerekend). Om de doelstelling binnen het klimaatakkoord te halen en de CO2-uitstoot te verminderen, moeten dus vooral werkgevers aan de bak. Een manier hoe je hier als werkgever wat van gaat merken is de Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

In deze regeling staat dat vanaf 1 juli 2026 de totale CO2-uitstoot van de gereisde zakelijke kilometers van iedereen binnen je onderneming niet hoger mag zijn dan de maximumnorm. Deze norm wordt iedere vier jaar opnieuw vastgesteld. Om te controleren of je als werkgever voldoet aan deze norm ben je verplicht om jaarlijks te rapporteren over de gereden zakelijke kilometers. Blijkt uit je rapportage dat je boven deze norm zit? Dan heb je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verlagen.

Dat betekent dat je dus nogal wat gegevens van je werknemers moet hebben.

  • Wat is het doel van de rit?
  • Wat is de afstand?
  • Wat is het merk en type auto?
  • Wat is de leeftijd van de auto?
  • Met welke brandstof is er gereisd?

Bekijk de veelgestelde vragen

 

Terugkijken Webinar

Webinar Arval
Arval deelt: Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de regeling. Bekijk ons gratis webinar.
Webinar Arval

Voorbereiding

In eerste instantie zou de regeling al ingaan op 1 juli 2022. Maar mede door de lange duur van de formatie is dit uitgesteld naar 1 juli 2024. Je hebt dus nog even om je voor te bereiden op deze wijzigingen.

  • Kijk eens naar je wagenpark. Zitten daar bijvoorbeeld nog oude dieselauto’s tussen? En hoeveel elektrische auto’s bied je aan?
  • Pak je administratie aan. Je hebt straks een hoop informatie van je medewerkers nodig. Hoe ga je dit opvragen en hoe ga je dit bijhouden? Wij kunnen je hierbij helpen. Sterker nog: we zouden ons werk niet goed doen als we niet gewoon al een oplossing voor je hebben. Kijk even op Arval Mobility Link. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via de contactknop op dezelfde pagina.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de WPM met de handreiking en handleiding voor werkgevers

Meer weten?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!
Lees meer toon minder