Hebben jouw medewerkers een ov-kaart of -abonnement van de zaak? Dan weet je waarschijnlijk dat daar best veel bij komt kijken. Je moet namelijk alle ritten van je medewerkers registreren, en daarbij onderscheid maken tussen privé en zakelijk vervoer. Voor zakelijke ritten gold namelijk een vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR), voor privéreizen niet. Een hoop gedoe dus.
De oude regeling was niet meer van deze tijd
De laatste jaren is er veel veranderd in het reispatroon van medewerkers. Thuiswerken is nu steeds meer de norm geworden en het is lastig om van tevoren precies te voorspellen hoe vaak medewerkers naar kantoor gaan voor hun werk. Dat maakte dat mensen vaker verrast werden door naheffingen, omdat ze minder zakelijk gereisd hadden dan vooraf gedacht.
De regeling wordt ruimer en eenvoudiger
Gelukkig is dit straks verleden tijd. Het wordt een stuk gemakkelijker om je medewerkers te simuleren om voor het ov te kiezen. Vanaf 2024 is een rittenregistratie niet meer nodig. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet je alleen aannemelijk kunnen maken dat je medewerkers hun ov-kaart of -abonnement zakelijk gebruiken. Ook maakt het straks niet meer uit hoe je je medewerkers een ov-kaart aanbiedt. Zo lang je medewerkers hun kaart zakelijk gebruiken, is er hoe dan ook geen belasting verschuldigd. Voor de vrijstelling maakt het dus geen verschil of je de kaart beschikbaar stelt, verstrekt of vergoedt.
Bij Arval is een rittenregistratie hoe dan ook geen probleem
Wil je als werkgever wel weten hoe de verhouding is tussen privé en zakelijk gemaakte reizen in het openbaar vervoer? Geen probleem. Met Arval Mobility Link geef je je medewerkers optimale vrijheid, terwijl je zelf het overzicht houdt.