De tijd dat we met z’n allen rookten in het vliegtuig, de trein en op kantoor is (gelukkig) voorbij. Nu we steeds beter weten wat roken met ons lichaam doet, is het logisch dat steeds meer mensen stoppen. Maar het is natuurlijk je eigen keuze om wel of niet te roken. De plek waar je dat doet mag je echter niet altijd zelf bepalen en sinds 1 januari staat de leaseauto in het verboden-te-roken-rijtje.
Steeds minder rookruimtes
In de tabaks- en rookwarenwet staat dat je niet mag roken op de werkplek, in de horeca, op schoolterreinen en in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, concertzalen en luchthavens. Dit is ingesteld omdat alle bezoekers en werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving. In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord opgezet. Hierin staat hoe de overheid komende jaren stap voor stap de rookruimtes in alle sectoren gaat sluiten. Zo zijn sinds 1 juli 2021 geen rookruimtes meer toegestaan in de (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen en sinds 1 januari geldt dit verbod ook voor rookruimtes op de werkplek.
Maar hoe zit het dan met de leaseauto?
Bedrijfsvoertuigen zijn ook werkplekken. Dat houdt in dat je als vrachtwagenchauffeur niet meer mag roken in je vrachtwagen, als glazenwasser of elektricien niet meer mag roken in je bus*, maar ook dat je niet meer mag roken in de leaseauto van de zaak. Dit geldt ook als er niemand met je mee rijdt.
*Is het je eigen auto? Dan geldt het rookverbod natuurlijk niet.
Hoe ga je als werkgever hiermee om?
Als Arval zien we onze leaseauto’s natuurlijk niet dagelijks. Daarom kunnen wij niet handhaven op dit nieuwe verbod. De keuze (en de verantwoordelijkheid) om dit wel of niet te doen laten we dus over aan jou als werkgever. We kunnen ons voorstellen dat je als werkgever gezonde werknemers wilt hebben. Dus in het kader van vitaliteit op de werkvloer is het een goed idee om de wet- en regelgeving te handhaven. Daarnaast staat er ook nog eens een flinke boete op en is het laten reinigen van een naar rook ruikende leaseauto ook niet goedkoop. Al met al is het dus aan te raden het verbod niet naast je neer te leggen.