Het is bijna zomer. En dat betekent ook: bijna zomervakantie. De tijd om lekker te relaxen en te genieten van de zon. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt is het handig dat je je goed voorbereid. Daarom hebben wij alvast de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen voor je. Zo kun je straks optimaal genieten!
- Moet ik een onderhoudsbeurt doen voordat ik op vakantie ga?
In principe kun je er vanuit gaan dat je auto natuurlijk in topconditie is na de laatste servicebeurt. Valt je vakantie tussen twee beurten in en ga je meer dan 1000 kilometer rijden? Dan is het wel verstandig om je vloeistoffen te (laten) controleren. Maar dit is niet verplicht. Via MyArval vind je gemakkelijk een onderhoudspartner bij jou in de buurt.
- Welke documenten heb ik nodig voor mijn vakantie?
Je hebt een aantal documenten nodig als je op vakantie gaat:
- Verzekeringsbewijs (om aan te tonen dat het voertuig verzekerd is). Deze vind je in de MyArval app. Kun je ‘m niet vinden? Neem dan contact op met je werkgever.
- Machtiging. (Deze heb je alleen nodig in een aantal landen buiten de EU, bijvoorbeeld: Turkije, Marokko en Tunesië.) Ook deze vind je in de MyArval app.
- Kentekenbewijs. Deze staat niet in de app, maar kun je gemakkelijk toevoegen met een foto. Zodat je alle documenten bij elkaar hebt.
Heb je een van bovenstaande documenten niet? Vraag dan aan onze digitale collega Arvy hoe je ze kunt aanvragen.
Tip: in veel landen moet je tegenwoordig ook rekening houden met milieuzones en vignetten. Wil je een boete voorkomen, kijk dan goed naar de regels van het land of de stad waar je heen gaat.
- Wat doe ik bij schade?
Ben je in Nederland op vakantie en heb je een schadeformulier nodig? Dan kun je schademelden via mobielschademelden.nl. Ben je in het buitenland en heb je schade gereden? Gebruik dan het schadeformulier. Dit formulier wordt in heel Europa gebruikt. Vergeet ook niet de schade te melden bij ons.
- Wat doe ik bij pech in het buitenland?
Pech is nooit leuk, maar met een volgepakte auto langs de snelweg staan in Spanje of Italië is al helemaal geen pretje. Als je leaset via Arval ben je gelukkig verzekerd van goede pechhulp. Heb je pech? Bel dan met +31800- 022 88 81. Er komt dan zo snel mogelijk iemand naar je toe. En als je auto gerepareerd moet worden en dit duurt langer dan 48 uur, dan heb je ook nog eens recht op vervangend vervoer.
Goed om te weten: Op de Franse snelwegen kun je geen gebruik maken van pechhulp en moet je contact opnemen met de snelwegpolitie via 112 of een praatpaal. Om veiligheidsredenen mag in Frankrijk namelijk niet gesleuteld worden langs de kant van de snelweg. Je auto wordt dan weggesleept naar het depot van de sleepdienst. Daar kun je pechhulp inschakelen.
Wat kun je zelf doen om je voor te bereiden?
- Zorg ervoor dat je de verplichte items in de auto hebt liggen. Zoals bijvoorbeeld een gevarendriehoek of veiligheidsvestje. Kijk op de website van de ANWB om te zien in welk land je wat mee moet noemen.
- Neem een creditcard mee. Deze heb je vaak nodig als je een auto wilt huren, maar kan ook handig als je onverwacht extra kosten hebt. Bijvoorbeeld bij schade of pech.
- Installeer de My Arval app zodat je alle gegevens bij de hand hebt.
- Zet vast handige nummers (zoals pechhulp) in je telefoon.
- Zorg voor een opgeladen telefoon.
- Neem voldoende water mee. (Vooral in de warme zomermaanden.)
Tip: de ANWB heeft een handige zomer-reiswijzer met veel meer informatie. Je leest 'm hier.
Tips voor elektrisch rijden
-
Hoe weet ik waar ik kan laden?
Bereid je goed voor als je naar het buitenland gaat. Kijk van tevoren waar je kunt laden en wat je daarvoor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een internationale laadpas of een app die specifiek in dat land werkt. Vergeet niet om bij je werkgever te checken of laden in het buitenland is toegestaan Er zijn verschillende apps en websites waar laadpalen kunt zoeken.
Tip: via Arvy vind je per soort laadpas de juiste laadpaal locator.
- Wat heeft allemaal invloed op mijn actieradius?
Er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat je minder lang met je accu kunt rijden. Zo kost snel optrekken en hard rijden je meer energie dan een rustige rijstijl. Ga je naar een kouder gebied? Houd er dan rekening mee dat het langer duurt voordat je accu opgewarmd is.
Rijd sowieso je accu nooit helemaal leeg. Zo voorkom je een hoop stress en zorg je ervoor dat de kans dat je met een lege accu langs de snelweg staat nihil is. Er zijn handige apps (zoals die van Abetterrouteplanner.com) die je helpen je route en reisduur te berekenen aan de hand van de aanwezige laadpalen.
Tip: De actieradius van je auto vind je hier.
Kan ik ook gebruikmaken van een vakantieauto?
Vind je op vakantie gaan met een elektrische auto toch nog iets te spannend? Dan kun je bij veel werkgevers gebruikmaken van een vakantieauto. Je wisselt dan je EV tijdelijk in voor een auto op brandstof. Zo hoef je je geen zorgen te maken over laadpalen en actieradius. Vraag bij je werkgever of jij recht hebt op een vakantieauto.